15% Korting op je eerste bestelling met code: welkom15

Je kent het wel, je hebt een restje eten over en zet dit op het aanrecht. Of je laat per ongeluk iets van je bord op de grond vallen en vergeet dit op te ruimen. Grote kans dat jouw kleine pluizenbol hier maar al te graag een hapje van neemt.

Sommige etenswaren die wij dagelijks eten kunnen niet goed of zelfs giftig zijn voor katten. In dit artikel vertellen we je graag welke eten je beter niet aan je kat kunt geven en wat je kunt doen wanneer je kat toch iets verkeerds heeft gegeten. Ook lees je welk eten wél veilig is om te geven.

Wat een kat niet mag eten

Er zijn tal van dingen die een kat niet mag eten. Net als honden kunnen katten niet tegen chocolade, druiven en rozijnen, suiker en zoetstoffen, cafeïne en noten. Dit heeft een negatieve impact op de gezondheid van jouw kat. Naast deze producten zijn er nog een aantal andere voedingswaren die wij regelmatig consumeren maar die je beter je uit de buurt kunt houden van je kat.

Uien en knoflook

een kat mag geen ui en knoflook eten

Wanneer een kat een ui of knoflook binnenkrijgt kan dit de rode bloedcellen aantasten. In het extreemste geval kan dit tot bloedarmoede leiden. Dit komt alleen voor als een kat een grote hoeveelheid binnen heeft gekregen. Bij een kleine hoeveelheid hoef je niet gelijk in paniek te raken. Het kan zijn dat je kat alleen moet braken of diarree krijgt. Maar het beste is om ui, prei, bieslook en knoflook uit de buurt te houden van je kat. Wees hier dus alert op.

Rauw vlees en vis

een kat mag geen rauw vlees en vis eten

Over het algemeen zijn vis en vlees niet schadelijk voor je kat. Het zit namelijk ook verwerkt in veel kattenvoer. Let wel op met rauw vlees en vis. Hier kunnen gevaarlijke bacteriën inzitten die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Denk aan de bekende salmonella bacterie of E.coli. Een kat vertoont bij een voedselvergiftiging dezelfde symptomen als een mens: braken, buikpijn en diarree. 

Zuivelproducten

een kat mag geen zuivelproducten eten

In het liedje ‘poesje mauw’ wordt dan wel gezongen ‘ik heb lekkere melk voor jou’, maar melkproducten die wij als mens eten en drinken zijn niet goed voor katten. Katten kunnen melkproducten namelijk niet goed verdragen omdat zij lactose niet kunnen verteren. Krijgt een kat te veel zuivel binnen dan kan hij last krijgen van diarree of braken. Wil je jouw kat toch graag melk geven? Kies dan voor speciale kattenmelk. Deze melk bevat geen lactose.

Ook met het geven van kaas moet je oppassen. In kaas zit namelijk melk verwerkt. Aangezien katten lactose-intolerant zijn kan het spijsverteringsstelsel de kaas niet goed verwerken. Een klein stukje kan in de meeste gevallen geen kwaad, maar pas hier een beetje mee op. Er zijn heel veel andere snacks speciaal voor katten die ze net zo lekker vinden.

Alcohol

een kat mag geen alcohol drinken

Yep, ik hoor je denken: natuurlijk geef ik mijn kat geen alcohol. Maar al van een klein druppeltje alcohol uit een glas dat op tafel of op het aanrecht staat kan jouw kat een flinke kater krijgen. Alcohol veroorzaakt net als bij ons permanente schade aan lever en hersenen. Ruim daarom na een gezellig avondje borrelen de glazen direct op of spoel ze even om met water. Dit scheelt een hoop koppijn voor jou en je kat. 

Hondenvoer

een kat mag geen hondervoer eten

Wist je dat in hondenvoer een hele andere verhouding aan voedingsstoffen heeft dan kattenvoer? Heb je ook een hond en huis en denk je hé dat is makkelijk, ik geef ze hetzelfde eten. Doe het niet. Katten hebben meer eiwitten, vetten en taurine nodig dan honden. Deze voedingsstoffen zitten in veel mindere mate in hondenvoer. Geef je jouw kat voor langere tijd hondenvoer, dan zul je zien dat hij tekorten gaat krijgen.  

Gekruid eten

een kat mag geen gekruid eten eten

Wij mensen vinden het heerlijk: goed gekruid eten. Het is dan ook heel verleidelijk om dat ene stukje kip van je bord weg te geven wanneer je kat je met zijn grote ogen smekend aankijkt. Maar pas op, gekruid eten is niet goed voor de gezondheid van je kat. In veel kruidenmixen zitten ui en knoflook verwerkt. We hebben je eerder al uitgelegd welke gevolgen het eten hiervan voor jouw kat kan hebben. Niet doen dus. 

Avocado

wat een kat niet mag eten avocado 1

Deze superfood is voor ons heel gezond, maar is dat voor jouw viervoetige pluizenbol zeker niet. Avocado’s bevatten veel onverzadigde vetzuren. Wij hebben ze nodig, maar een kat kan hier hart- of nierproblemen van krijgen. Houdt die avocado toast daarom lekker helemaal voor jezelf en geef je kat vooral geen hapje. Nee, ook niet als hij je probeert over te halen met het geven van lieve kopjes. 

Wat moet ik doen als mijn kat iets verkeerds gegeten heeft?

Katten zijn redelijk kieskeurig als het op eten aankomt. Waar honden al snel alles wat ze vinden naar binnen schrokken, kiest een kat toch vaak voor het bekende. Het kan zo zijn dat de nieuwsgierigheid wint en hij een hapje te neemt van iets dat niet voor hem bedoeld is. Hier reageert het lichaam van een kat doorgaans snel op. De maag probeert de ongewenste voedingsstof eruit te werken door te braken. Gebeurt dit eenmalig dan hoef je je niet gelijk grote zorgen te maken. Gedraagt hij zich anders dan normaal of worden symptomen zoals braken of diarree erger, twijfel dan niet en bel de dierenarts.

Hoe herken ik een vergiftiging bij mijn kat?

Een kat vertoont een aantal duidelijke signalen wanneer hij iets giftigs heeft gegeten:

  • Braken
  • Diarree
  • Krampen
  • Rillen
  • Sufheid of lusteloosheid
  • Nerveuze houding

Vertoond jouw kat bovenstaande signalen? Bel dan de dierenarts om zo snel mogelijk een afspraak te maken. Bij een vergiftiging is het belangrijk om direct actie te ondernemen.  

Het juiste voer voor jouw kat 

We hebben je antwoord gegeven op de vraag wat katten niet mogen eten. Maar wat mogen katten dan wel eten? Dat is simpel: gewoon hun eigen kattenvoer. In goed kattenvoer zit alles wat jouw viervoetige avonturier dagelijks nodig heeft. Vul brokjes aan met bijvoorbeeld blik- of natvoer. Zo nu en dan een kattensnoepje vinden ze ook heerlijk. Wil je de maaltijd van jouw kat toch nog net wat lekkerder maken? Kook dan wat vis of voeg gedroogd vlees toe. Groenten als andijvie, bieten en bloemkool zijn ook veilig om te geven. 

Dit zeggen onze klanten