15% Korting op je eerste bestelling met code: welkom15

Met de feestdagen voor de deur is het weer tijd om allerlei lekkernijen in huis te halen. Pepernoten, gevulde speculaas, chocoladeletters en kerstkransjes zijn echte lekkernijen van deze tijd. Niet alleen mensen maar ook honden lusten het graag, maar pas daarmee op. Chocolade is namelijk giftig voor honden en het eten ervan kan zelfs leiden tot de dood van je viervoeter! 

Theo… wie?

De werkzame stof in cacao is theobromine, een stof die mensen in hun lichaam kunnen afbreken en verwerken, maar honden niet. Hoe puurder de chocolade, hoe meer cacao deze bevat en des te giftiger deze voor een hond zal zijn. Of kat natuurlijk, maar die zal niet zo gauw uit zichzelf chocolade eten. Overigens is theobromine ook een bestanddeel invan thee en cola, maar daarin zit veel minder dan in chocolade. Deze middelen zijn dan ook nog steeds niet goed voor je huisdier, maar niet zo giftig als cacao.

Symptomen 

De eerste symptomen van een cacaovergiftiging kunnen al binnen enkele uren na het eten ervan worden gezien. De hond kan maagdarmproblemen -zoals braken en diarree- vertonen, onrustig zijn en/of veel plassen. In ernstige gevallen kan dit worden gevolgd door waggelend lopen, hartproblemen, toevallen en uiteindelijk de dood! Aangezien er geen echt ‘tegengif’ bestaat, kan een dierenarts niet anders doen dan symptoombestrijding, zoals het laten braken van het dier. Het is dus zaak om er snel bij te zijn!

 

een hond mag geen chocolade eten

Drie blokjes chocolade

Aangezien de concentratie van theobromine in verschillende soorten chocolade en verschillende merken onderling sterk kunnen verschillen, is het niet makkelijk te berekenen hoeveel chocolade er nodig is om klachten te veroorzaken. Maar slechts 20 gram pure chocolade -iets minder dan drie blokjes- kan al gevaarlijk voor je hond zijn en van cacaopoeder is amper 5 gram (2 theelepels) meestal al voldoende voor het ontwikkelen van ernstige klachten! 

Witte chocolade bevat geen cacao. Een cacaovergiftiging zal je hond door het eten daarvan dus niet oplopen. Dat betekent overigens niet dat witte chocolade wel een geschikte snack is voor je hond (of kat). Deze ‘chocolade’soort bevat namelijk zoveel vet dat honden (of katten) na het eten daarvan een ontsteking van de alvleesklier – een pancreatitis- kunnen krijgen, met constant braken als gevolg. Dus leg ook geen witte chocolade op het bordje van Max of Minous!

Er zijn overigens ook chocoladerepen op de markt die niet zijn gezoet met suiker, maar met de suikervervanger xylitol. Deze zoetstof is zeer gevaarlijk voor huisdieren omdat het de suikerspiegel van je huisdier tot dodelijke waarden kan laten dalen. Eet je huisdier dus  een stukje van zo’n reep op dan is dat extra gevaarlijk!

Cacao uit eigen tuin

Behalve door het eten van chocolade rechtstreeks uit de verpakking, is het mogelijk dat je hond een cacaovergiftiging oploopt die van een heel andere oorsprong is: namelijk uit de tuin! Dat is niet omdat er zoveel cacaoplanten groeien op Nederlandse bodem, maar omdat een afvalproduct uit de cacao-industrie te koop is in tuincentra als bodembedekker. Cacaodoppen worden verkocht voor gebruik in de tuin als bedekker voor paadjes of onder planten om de groei van onkruid te remmen. Met name verse cacaodoppen, die nog sterk ruiken, blijken een grote aantrekkingskracht te hebben op honden, die daar dan lekker van gaan smullen. Voor een gemiddelde hond van ongeveer 30 kilogram kan het eten van 150 gram van deze doppen al een levensbedreigend effect hebben. Overigens worden -gemalen- cacaodoppen ook regelmatig toegevoegd aan andere meststoffen voor de tuin, dus zorg dat je hond daar ook niet bij kan en van kan eten.  

Speciale hondenchocolade

Als je een dierenwinkel in loopt, zie je toch best veel snacks voor honden die bedekt zijn met een zekere hoeveelheid chocolade. Zijn de fabrikanten van deze snacks dan niet op de hoogte van het gevaar? Toch wel, want de chocolade die je op hondensnacks vindt, is meestal geen echte chocolade maar een chocoladevervanger gemaakt van carob. Carob bestaat uit de geroosterde en gemalen zaden van de johannesbroodboom, ook wel johannesbroodboompitmeel genaamd. De naam carob wordt wereldwijd gebruikt en is in ieder geval een stuk korter. Het johannesbrood, zoals de peulen van de boom ook wel genoemd worden, zijn van nature lekker zoet. Zelfs de oude Egyptenaren wisten dat en snoepten van deze zoetigheid. Tegenwoordig worden johannesbroodboompitmeel en johannesbrood veel gebruikt in diervoeding, zowel als verdikkingsmiddel als natuurlijke zoetstof. Om zeker te weten of je hondensnack is gemaakt van de chocoladevervanger carob kun je het beste voordat je het koopt, even het label of etiket  bekijken. 

 

chocoladeplant die hondenchocolade maakt

Gooi maar in je schoentje

Als het gaat om chocolade en andere cacaoproducten en de giftigheid ervan kun je het beste het zekere voor het onzekere nemen en ervoor zorgen dat chocolade, maar ook andere producten van cacao niet voor het grijpen liggen voor je hond. In een huishouden met een hond horen cacaodoppen niet in de tuin thuis. Ook kun je de goedheiligman vragen om alleen chocolade in de schoen(en) te stoppen als je hond er niet bij kan!

Bel met spoed je dierenarts

Twijfel je of en hoeveel chocolade of cacaodoppen je hond heeft gegeten? Neem dan geen risico en zoek meteen contact met een dierenarts. Dag of nacht! Bij een chocoladevergiftiging geldt dat elke minuut telt en alleen bij tijdig ingrijpen kunnen negatieve effecten van deze gifstof zoveel mogelijk worden voorkomen. Vergeet vooral niet de verpakking van de cacao, chocoladereep, cacaodoppen of meststof mee te nemen, zodat je dierenarts aan de hand daarvan de ernst van de vergiftiging kan bepalen. Ook kan hij of zij aan de hand van de verpakking bepalen of het product nog meer gevaarlijke stoffen (zoals xylitol) bevat, waartegen een behandeling moet worden ingezet. 

Voor meer informatie kun je terecht bij de website: www.vergiftigingen.info  

 

Dit artikel is geschreven door dierenarts Diana van Houten.

Dit zeggen onze klanten